w smaku
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... zaczęły pojawiać się podróbki. Mają łudząco podobne opakowania, są identyczne w smaku lub konsystencji. Niestety, pomimo iż efekty uboczne mają zbliżone do...
- ... po słodkie co nieco.
Jaki miód dla kogo?
- Lipowy - łagodny w smaku, działa antyprzeziębieniowo.
- Malinowy - podobny w smaku do lipowego, obniża gorączkę... - ... redakcji
Pasta - czyli makarony z sosem lub farszem - to najwyborniejsze w smaku dania. Kojarzą się nam wprawdzie ze współczesnymi Włochami, ale historycy... - ... wpuszczał je do wody. Na koniec dolał miodu.
"Jest wstrętne w smaku" - tym razem wszedł mi wprost do głowy. - "Wypijemy to obaj...
- ... w siebie, zresztą z dużym obrzydzeniem, pełnej szklany gorszych jeszcze w smaku od gorzały, tajemniczych, co do składu i działania kropli.
Najważniejsze... - ... minut. Dzięki kilkakrotnemu gotowaniu usuniesz ze skórek pomarańczowych całą nieprzyjemną w smaku gorycz. Podczas ostatniego gotowania dodaj do wody szczyptę soli.
Przygotuj... - ... Pochodzący z nektaru różnych kwiatów. Barwa od jasnokremowej do herbacianej. W smaku łagodny, słodki.
Miody po pewnym czasie ulegają krystalizacji tzn. ze... - ... BABKA LANCETOWATA
Plantago lanceolata L.)
Ziele babki ma słaby zapach, w smaku jest cierpkie, gorzkie i słone.
Babka lancetowata, zwana też wąskolistną... - ... rozkoszować się winem z Kalifornii, której klimat czyni wina niepowtarzalnymi w smaku.
...przekroczysz strefy mody?
To bardzo łatwe! Wystarczy, że zajrzysz do... - ... Chiaretto "Bolla" (cena 33 zł), włoskie z regionu Veneto Bardolino. W smaku wytrawne, szczególnie odświeżające i harmonijne.
* Dania główne:
- do pstrąga gotowanego... - ... które podczas gotowania zmieniają się w apetyczną biel. Jest doskonały w smaku, delikatny i nigdy się nie klei. Szybko się przyrządza, jest...
- ... Muzeum Narodowego w Szczecinie, że pojawił się tam jego znakomity w smaku i kolorze obraz Autoportret z rekwizytami z 1961 roku - roku...
- ... gorączkę.
- Wrzosowy - rzadko uzyskiwany w Polsce bardzo aromatyczny miód, ostry w smaku, leczy przewód moczowy.
- Gryczany - ciemny, aromatyczny, o ostrym smaku, stosowany...