Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
kuskusu co smaczniejsze kąski i w dowód szacunku podaje gościowi prosto do ust. W innych krajach Maghrebu kasza, gulasz i sos podawane są oddzielnie.
Kuskus przyrządza się również z sosami owocowymi i na słodko - z cukrem, cynamonem oraz mlekiem. Na Sycylii i w Tunezji jada się go także z rybą.
Arabowie ze względów religijnych nie piją alkoholu, więc popijają kuskus mlekiem. Można jednak zastąpić go lekkim wytrawnym winem białym albo różowym, a jeśli potrawa jest z baraniną - lekkim winem czerwonym.
Mimo że w Maroku (podobnie jak w innych krajach północnoafrykańskich) kuskus jada się na co dzień, szanująca się gospodyni w każdy
kuskusu co smaczniejsze kąski i w dowód szacunku podaje gościowi prosto do ust. W innych krajach Maghrebu kasza, gulasz i sos podawane są oddzielnie.<br>Kuskus przyrządza się również z sosami owocowymi i na słodko - z cukrem, cynamonem oraz mlekiem. Na Sycylii i w Tunezji jada się go także z rybą.<br>Arabowie ze względów religijnych nie piją alkoholu, więc popijają kuskus mlekiem. Można jednak zastąpić go lekkim wytrawnym winem białym albo różowym, a jeśli potrawa jest z baraniną - lekkim winem czerwonym.<br>Mimo że w Maroku (podobnie jak w innych krajach północnoafrykańskich) kuskus jada się na co dzień, szanująca się gospodyni w każdy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego