czosnek i listek laurowy. Chwilę pogotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.<br>Przepis na żur<br>2-3 łyżki żytniej mąki zalać 1/2 litra wody. Wymieszać. Dodać 2-3 obrane ząbki czosnku, skórkę razowego chleba. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 5-7 dni w ciepłe miejsce.<br>Barszcz z uszkami<br><gap><br>kilogram buraków, 2 ząbki czosnku, cebula, 30 g suszonych grzybów, porcja włoszczyzny, sól, pieprz. Listek laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier, 2-3 szklanki kwasu buraczanego<br>?Buraki i włoszczyznę obrać, umyć, pokroić. Cebulę obrać, przekroić. Warzywa zalać wodą, tak by je ledwo przykrywała. Dodać obrane 2 ząbki