Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
3-4 łyżki miodu, 12 goździków, 2 łyżeczki zmielonych goździków, sól
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odkroić skórę, a warstwę tłuszczu naciąć w kratkę i w każdy kwadrat wbić goździk. Mięso oprószyć solą, ułożyć w brytfannie, podlać 2/3 szklanki gorącej wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec 2-2 1/2 godz., często polewając wodą. Następnie chleb wymieszać ze zmielonymi goździkami oraz miodem i tą masą pokryć szynkę. Piec tak długo, aż na wierzchu powstanie skorupka. Całkowity czas pieczenia szynki powinien wynieść 3 godz. Upieczoną szynkę pokroić w plastry i podawać z ziemniakami oraz sałatką
3-4 łyżki miodu, 12 goździków, 2 łyżeczki zmielonych goździków, sól<br>Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odkroić skórę, a warstwę tłuszczu naciąć w kratkę i w każdy kwadrat wbić goździk. Mięso oprószyć solą, ułożyć w brytfannie, podlać 2/3 szklanki gorącej wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec 2-2 1/2 godz., często polewając wodą. Następnie chleb wymieszać ze zmielonymi goździkami oraz miodem i tą masą pokryć szynkę. Piec tak długo, aż na wierzchu powstanie skorupka. Całkowity czas pieczenia szynki powinien wynieść 3 godz. Upieczoną szynkę pokroić w plastry i podawać z ziemniakami oraz sałatką
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego