Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 01.10 (8)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
sztucznych dodatków. I... coraz mniej mięsa.
Wysokogatunkowa szynka powinna mieć ciemnoróżową barwę. Ale nawet mięso świń z jednego stada może różnić się kolorem, a że z jasnej szynki nie uznano by za klasową, takie mięso jest na wstępie odrzucane. Barwę często wyrównuje się azotanem o nazwie nitryt i utrwala witaminą C.
Dobra szynka musi być wędzona przez ok. 2 godziny w temperaturze 60 st. C w dymie ze specjalnie przygotowanych trocin drzew liściastych (bez kory). Nim dym dojdzie do szynki, przechodzi przez filtr wodny. Po uwędzeniu szynka jest parzona - przez godzinę na każdy kilogram, w temp. 82-85 st. C. Na
sztucznych dodatków. I... coraz mniej mięsa.<br>Wysokogatunkowa szynka powinna mieć ciemnoróżową barwę. Ale nawet mięso świń z jednego stada może różnić się kolorem, a że z jasnej szynki nie uznano by za klasową, takie mięso jest na wstępie odrzucane. Barwę często wyrównuje się azotanem o nazwie nitryt i utrwala witaminą C.<br>Dobra szynka musi być wędzona przez ok. 2 godziny w temperaturze 60 st. C w dymie ze specjalnie przygotowanych trocin drzew liściastych (bez kory). Nim dym dojdzie do szynki, przechodzi przez filtr wodny. Po uwędzeniu szynka jest parzona - przez godzinę na każdy kilogram, w temp. 82-85 st. C. Na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego