Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
sięga trzech tysięcy lat wstecz. Starożytne cywilizacje Olmeków i Majów, zamieszkujące Amerykę Środkową, jako pierwsze zaczęły uprawiać drzewa "Theobroma cacao". Ich nazwa pochodzi od greckich słów "theos" - bóg i "broma" - napój. Dlatego była ii ciągle jest tam uważana z napój bogów, czekoladę wytwarza się z nasion, czyli z ziaren kakaowych.
Cudowna moc czekolady
O czekoladzie można powiedzieć, że jest "roślinnym prozakiem", gdyż poprawia nastrój. Dzieje się tak z sprawą substancji zwanej fenylotylaminą. Kiedy przedostaje się do krwioobiegu, powoduje poprawę nastroju, stymuluje pozytywną energię i wywołuje uczucia od łagodnej szczęśliwości po euforię. Poziom fenylotylaminy w naszym organizmie zwiększa się, kiedy jesteśmy zakochani
sięga trzech tysięcy lat wstecz. Starożytne cywilizacje Olmeków i Majów, zamieszkujące Amerykę Środkową, jako pierwsze zaczęły uprawiać drzewa "Theobroma cacao". Ich nazwa pochodzi od greckich słów "theos" - bóg i "broma" - napój. Dlatego była ii ciągle jest tam uważana z napój bogów, czekoladę wytwarza się z nasion, czyli z ziaren kakaowych.<br>Cudowna moc czekolady<br>O czekoladzie można powiedzieć, że jest "roślinnym prozakiem", gdyż poprawia nastrój. Dzieje się tak z sprawą substancji zwanej fenylotylaminą. Kiedy przedostaje się do krwioobiegu, powoduje poprawę nastroju, stymuluje pozytywną energię i wywołuje uczucia od łagodnej szczęśliwości po euforię. Poziom fenylotylaminy w naszym organizmie zwiększa się, kiedy jesteśmy zakochani
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego