wody, odstawić, żeby wystygły i stężały, do dużej miski przełożyć serki, wymieszać z posiekanymi bakaliami, dodać tężejąc galaretkę, ponownie dokładnie wymieszać, foremki posmarować cienką warstwą masła, napełnić serową masą, wyrównać powierzchnię, włożyć do lodówki, kiedy serki całkowicie zastygną, wyjąć je, można posypać kandyzowanymi owocami lub orzechami.<br>Sernik z biszkoptami<br>Składniki:<br><gap><br>Dno tortownicy ścisło wyłożyć biszkoptami, skropić 1/2 szklanki soku z pomarańczy, można dodać kilka kropli aromatycznego alkoholu, żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać zmielony i przetarty twaróg (można kupić twaróg trzykrotnie zmielony), utrzeć na puszystą masę, masę twarogową wymieszać z umytymi, osączonymi i rozdrobnionymi bakaliami, żelatynę rozpuścić w reszcie