Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 21
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
wchłaniamy w siebie 5 kg soli, choć w rzeczywistości zjadamy jej jeszcze więcej - z chlebem, wędlinami, konserwami.

Jak ograniczyć spożycie sodu? Jeśli musisz dosalać potrawy, stosuj sól potasową. Spożywaj magnez i potas, które zmieniają wrażliwość naczyń na obkurczanie się. Potas zawierają banany, pomidory, szpinak.

Alkohol

Zaczęło się od francuskiego paradoksu: Francuzi dużo palą, jedzą tłusto, ale mają najniższą w Europie śmiertelność z powodu chorób serca. Uznano, że zawdzięczają to czerwonemu wytrawnemu winu, które chętnie piją. Uczeni rychło stwierdzili, że osoby, które raczą się okazjonalnym drinkiem, mają ryzyko choroby serca o 20 proc. niższe niż abstynenci, gdyż alkohol zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu
wchłaniamy w siebie 5 kg soli, choć w rzeczywistości zjadamy jej jeszcze więcej - z chlebem, wędlinami, konserwami.<br><br>Jak ograniczyć spożycie sodu? Jeśli musisz dosalać potrawy, stosuj sól potasową. Spożywaj magnez i potas, które zmieniają wrażliwość naczyń na obkurczanie się. Potas zawierają banany, pomidory, szpinak.<br><br>&lt;tit&gt;Alkohol &lt;/&gt;<br><br>Zaczęło się od francuskiego paradoksu: Francuzi dużo palą, jedzą tłusto, ale mają najniższą w Europie śmiertelność z powodu chorób serca. Uznano, że zawdzięczają to czerwonemu wytrawnemu winu, które chętnie piją. Uczeni rychło stwierdzili, że osoby, które raczą się okazjonalnym drinkiem, mają ryzyko choroby serca o 20 proc. niższe niż abstynenci, gdyż alkohol zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego