włoskich bez łupin, 15 dag fig, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, natka pietruszki, sól, cukier</>.<br> Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać, wymieszać z papryką, opłukanymi rodzynkami i drobno pokrajanymi figami, posiekaną natką i oliwą. Doprawić do smaku solą i cukrem.<br><tit>PRZYSMAK HENRYKA</><br><hi rend="italic">4 pęczki rzodkiewek, puszka sardynek, pół buteleczki keczupu, łyżka kaparów, sok z cytryny, sól, pieprz, zielenina</>.<br> rzodkiewkę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w półplasterki, połączyć z rozdrobnionymi sardynkami, opłukanymi kaparami, keczupem. Doprawić cytryną. Posypać posiekaną natką pietruszki.<br><tit>SAŁATKA ZNAD ŻÓŁTEJ RZEKI</><br><hi rend="italic">2 piersi z kurczaka, 2 ogórki, 2-3 białe rzodkiewki