od "figla, żartu", ale i od kopru pochodzi? Ta zielona roślina, podobnie jak czosnek, powszechnie uważany za afrodyzjak, zawiera olejek eteryczny, wykorzystywany w viagrze. We Francji i Włoszech bulwy kopru podawane są i jako sałatka, i jako jarzyna. Nie tylko zresztą bulwy, ale i owoce kopru zawierają błogosławione aromatyczne olejki. Jak dotąd, dosypywaliśmy ziaren kopru włoskiego do kiszonej kapusty oraz do ćwikły, aby poprawić ich smak. A oto propozycja wykorzystania bulw kopru włoskiego:<br><br><tit><orig>FENKUŁ</> W SOSIE <orig>ROQUEFORTOWYM</></><br><br>1 duża bulwa <orig>fenkułu</> (50 dag), cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła<br>SOS<br>1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka