Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
siebie ziołowe wino gronowe. Mieszankę korzenno-ziołową zalewał wódką winogronową, a uzyskany wyciąg uzupełniał białym winem. Wedle romantycznej opowieści ową recepturę przekazała Carpano babka. Była w młodości piękną kobietą, w której zakochał się bawarski zakonnik. Dla ponętnej Włoszki zrzucił habit i wyniósł z klasztoru strzeżony przepis na winno-ziołowy eliksir. Jakkolwiek było, nazwa aromatycznego wina, szybko zyskującego liczne grono zwolenników, rzeczywiście pochodzi od niemieckiego słowa Wermutkraut. Oznacza ono piołun - podstawowy składnik wermutowych mieszanek. Na dworze sabaudzkim słowo to, "uszlachetnione" przez Francuzów, stało się vermouthem, a kryjący się pod tą nazwą trunek - jednym z najbardziej reprezentatywnych produktów królestwa Sardynii, w którym kraina
siebie ziołowe wino gronowe. Mieszankę korzenno-ziołową zalewał wódką winogronową, a uzyskany wyciąg uzupełniał białym winem. Wedle romantycznej opowieści ową recepturę przekazała Carpano babka. Była w młodości piękną kobietą, w której zakochał się bawarski zakonnik. Dla ponętnej Włoszki zrzucił habit i wyniósł z klasztoru strzeżony przepis na winno-ziołowy eliksir. Jakkolwiek było, nazwa aromatycznego wina, szybko zyskującego liczne grono zwolenników, rzeczywiście pochodzi od niemieckiego słowa Wermutkraut. Oznacza ono piołun - podstawowy składnik wermutowych mieszanek. Na dworze sabaudzkim słowo to, "uszlachetnione" przez Francuzów, stało się vermouthem, a kryjący się pod tą nazwą trunek - jednym z najbardziej reprezentatywnych produktów królestwa Sardynii, w którym kraina
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego