Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
wydzielanie soków żołądkowych, doskonale zaostrzał apetyt. Szukając początków zwyczaju picia aperitifu, towarzyszącego małej wyrafinowanej zakąsce przed posiłkiem, musimy wrócić do arystokratycznych rezydencji starożytnego Rzymu. W owym czasie drink nazywał się aperitivum, co w przekładzie z łaciny brzmi niezbyt elegancko "otwieracz", lecz wyjaśnia rolę kieliszka alkoholu dającego sygnał do rozpoczęcia biesiady.
Moda na aperitify rozpowszechniła się dopiero w XIX wieku. Nie tylko wermuty i wszelkie alkohole z surowców zawierających trochę goryczki służą jako aperitif. Tę rolę mogą odgrywać także inne trunki: wina, w tym wytrawne wina musujące, piwo, mocne trunki rozcieńczone wodą, a także lekkie koktajle. Klasycznymi wśród koktajli, podawanych jako aperitify
wydzielanie soków żołądkowych, doskonale zaostrzał apetyt. Szukając początków zwyczaju picia aperitifu, towarzyszącego małej wyrafinowanej zakąsce przed posiłkiem, musimy wrócić do arystokratycznych rezydencji starożytnego Rzymu. W owym czasie drink nazywał się aperitivum, co w przekładzie z łaciny brzmi niezbyt elegancko "otwieracz", lecz wyjaśnia rolę kieliszka alkoholu dającego sygnał do rozpoczęcia biesiady.<br>Moda na aperitify rozpowszechniła się dopiero w XIX wieku. Nie tylko wermuty i wszelkie alkohole z surowców zawierających trochę goryczki służą jako aperitif. Tę rolę mogą odgrywać także inne trunki: wina, w tym wytrawne wina musujące, piwo, mocne trunki rozcieńczone wodą, a także lekkie koktajle. Klasycznymi wśród koktajli, podawanych jako aperitify
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego