Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Mięso świeżych małży można zamrozić. Najpierw trzeba poddać je wstępnej obróbce cieplnej, potem włożyć do pojemnika albo do torebki foliowej i szczelnie zamknąć. Po rozmrożeniu dodaje się je do potraw pod koniec gotowania. Rozmrożonych małży nie wolno powtórnie zamrażać.
* Małży nie powinno się poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, bo stwardnieją. Mule i sercówki najczęściej gotuje się na parze (nie dolewając wody) 1-2 minuty, zależnie od wielkości, aż się otworzą; ostrygi i przegrzebki wyjmuje się z muszli i gotuje, dusi, smaży, piecze: ostrygi nie dłużej niż 1 minutę, przegrzebki 1-2 minuty w zależności od wielkości.
* Mule podane w sosie zazwyczaj
Mięso świeżych małży można zamrozić. Najpierw trzeba poddać je wstępnej obróbce cieplnej, potem włożyć do pojemnika albo do torebki foliowej i szczelnie zamknąć. Po rozmrożeniu dodaje się je do potraw pod koniec gotowania. Rozmrożonych małży nie wolno powtórnie zamrażać.<br>* Małży nie powinno się poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, bo stwardnieją. Mule i sercówki najczęściej gotuje się na parze (nie dolewając wody) 1-2 minuty, zależnie od wielkości, aż się otworzą; ostrygi i przegrzebki wyjmuje się z muszli i gotuje, dusi, smaży, piecze: ostrygi nie dłużej niż 1 minutę, przegrzebki 1-2 minuty w zależności od wielkości.<br>* Mule podane w sosie zazwyczaj
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego