Typ tekstu: Książka
Autor: Choiński Adam
Tytuł: Jeziora kuli ziemskiej
Rok: 2000
może być przydatne do wyodrębnienia jej mas różnego pochodzenia (rzecznych, wgłębnych, przydennych) lub też może służyć jako wskaźnik występowania stref zanieczyszczeń powstałych na skutek zrzutu wód.

Odczyn

Odczynem wody (pH) jest nazywana jej właściwość stanowiąca o stopniu jej kwasowości lub zasadowości. Jest on zależny od stosunku zdysocjowanych jonów H+ oraz OH-. Odczyn wody określa się na podstawie stężenia jonów wodorowych: pH = --log (H+), przy czym skala jednostek mieści się w przedziale od 0 do 14, natomiast stężenie określa się z dokładnością do 0,1. Najczęściej wody słodkie mają odczyn obojętny, czyli pH ok. 7, natomiast w praktyce za wody obojętne są
może być przydatne do wyodrębnienia jej mas różnego pochodzenia (rzecznych, wgłębnych, przydennych) lub też może służyć jako wskaźnik występowania stref zanieczyszczeń powstałych na skutek zrzutu wód.<br><br>&lt;tit&gt;Odczyn&lt;/&gt;<br><br>Odczynem wody (pH) jest nazywana jej właściwość stanowiąca o stopniu jej kwasowości lub zasadowości. Jest on zależny od stosunku zdysocjowanych jonów H&lt;hi rend="upper"&gt;+&lt;/&gt; oraz OH&lt;hi rend="upper"&gt;-&lt;/&gt;. Odczyn wody określa się na podstawie stężenia jonów wodorowych: pH = --log (H&lt;hi rend="upper"&gt;+&lt;/&gt;), przy czym skala jednostek mieści się w przedziale od 0 do 14, natomiast stężenie określa się z dokładnością do 0,1. Najczęściej wody słodkie mają odczyn obojętny, czyli pH ok. 7, natomiast w praktyce za wody obojętne są
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego