Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Gazeta Wrocławska
Nr: 11.02
Miejsce wydania: Wrocław
Rok: 1999
cukierniach robią to maszyny, które również je porcjują. - Marmoladę nakładamy już ręcznie - mówi Olga Szymańska. Ręcznie również zwija się ciasto. A potem już tylko smażenie na rozgrzanym tłuszczu. Pączki są różne. Te najbardziej tradycyjne są nadziane marmoladą z dodatkiem dzikiej róży, ale można je również wypełnić: ajerkoniakiem, czekoladą bądź budyniem. Pączek może być posypany cukrem pudrem lub polany lukrem z dodatkiem skórki pomarańczy. Cukiernicy twierdzą, że w Tłusty Czwartek największe wzięcie mają pączki tradycyjne - z lukrem i marmoladą. - Tajemnica dobrych pączków tkwi w cieście - twierdzi pani Olga. - Dobry pączek nie może być "opity" tłuszczem. Żeby tak się nie stało, do ciasta
cukierniach robią to maszyny, które również je porcjują. - Marmoladę nakładamy już ręcznie - mówi Olga Szymańska. Ręcznie również zwija się ciasto. A potem już tylko smażenie na rozgrzanym tłuszczu. Pączki są różne. Te najbardziej tradycyjne są nadziane marmoladą z dodatkiem dzikiej róży, ale można je również wypełnić: ajerkoniakiem, czekoladą bądź budyniem. Pączek może być posypany cukrem pudrem lub polany lukrem z dodatkiem skórki pomarańczy. Cukiernicy twierdzą, że w Tłusty Czwartek największe wzięcie mają pączki tradycyjne - z lukrem i marmoladą. - Tajemnica dobrych pączków tkwi w cieście - twierdzi pani Olga. - Dobry pączek nie może być "opity" tłuszczem. Żeby tak się nie stało, do ciasta
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego