pomidory (40 dag), 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, sól Papryki umyć, osączyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Przygotować farsz: brokuły opłukać, osączyć i dusić w śmietanie 5 min, a następnie ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać jajka i parmezan, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jeszcze raz zmiksować.<br>Papryki napełnić farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu można zdjąć ze strąków oddzielającą się skórkę.<br>Przygotować sos: pomidory sparzyć, obrać, rozkroić, wybrać pestki, a miąższ zmiksować z czosnkiem, solą i oliwą, po czym przetrzeć przez sito.<br>Ostudzone papryki pokroić