Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Cytrynę, pomarańczę i grejpfrut umyć, osuszyć, wycisnąć z nich sok i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz cukrem waniliowym. Brytfannę wysmarować masłem. Banany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół (razem ze skórką) i ułożyć w brytfannie skórką do dołu. Polać sosem cytrusowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15-20 min, polewając kilkakrotnie sosem. Na 3 min przed końcem pieczenia polać banany rumem.
Ponieważ to obiad świąteczny, polecam wina nieco droższe. Do schabu proponuję francuskie Beaujolais Villages - George Dubeouf '96 (ok. 40 zł). Jest lekkie, a zarazem ciemne, aż purpurowe, z wyraźnym aromatem owocowym: począwszy od malin, poprzez
Cytrynę, pomarańczę i grejpfrut umyć, osuszyć, wycisnąć z nich sok i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz cukrem waniliowym. Brytfannę wysmarować masłem. Banany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół (razem ze skórką) i ułożyć w brytfannie skórką do dołu. Polać sosem cytrusowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15-20 min, polewając kilkakrotnie sosem. Na 3 min przed końcem pieczenia polać banany rumem.<br>Ponieważ to obiad świąteczny, polecam wina nieco droższe. Do schabu proponuję francuskie Beaujolais Villages - George Dubeouf '96 (ok. 40 zł). Jest lekkie, a zarazem ciemne, aż purpurowe, z wyraźnym aromatem owocowym: począwszy od malin, poprzez
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego