Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 22
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
żywności, chleb dzielono nie na czterech, lecz na sześciu. Na obiad zaczęli gotować jarmuż z dodatkiem ziemniaków lub brukwi. Jarmuż to zielona roślina, wysokości do 150 cm, o dużych, pierzastych, zmarszczonych liściach, która zawiera dość dużą ilość witaminy C, a także witaminy A, B1, B2, PP, białko i sole mineralne. Przyrządza się ją podobnie jak szpinak i smakuje jak szpinak. W zupie już nie spotykało się kawałków końskiego mięsa. W marcu 1945 r. chleb dzielono już na 10 więźniów.
Od początku marca 1945 r. zabierano każdej nocy po 150 czerwonoarmiejców (mieszkali w osobnych, odgrodzonych barakach), jak się później okazało na rozstrzelanie
żywności, chleb dzielono nie na czterech, lecz na sześciu. Na obiad zaczęli gotować jarmuż z dodatkiem ziemniaków lub brukwi. Jarmuż to zielona roślina, wysokości do 150 cm, o dużych, pierzastych, zmarszczonych liściach, która zawiera dość dużą ilość witaminy C, a także witaminy A, B1, B2, PP, białko i sole mineralne. Przyrządza się ją podobnie jak szpinak i smakuje jak szpinak. W zupie już nie spotykało się kawałków końskiego mięsa. W marcu 1945 r. chleb dzielono już na 10 więźniów.<br>Od początku marca 1945 r. zabierano każdej nocy po 150 &lt;orig&gt;czerwonoarmiejców&lt;/&gt; (mieszkali w osobnych, odgrodzonych barakach), jak się później okazało na rozstrzelanie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego