Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
by w rzędzie dolnym było ich pięć, środkowym cztery, a w górnym trzy. Nie jest to figura tylko stylistyczna, ma swój sens praktyczny, bowiem w trakcie dojrzewania ułatwia winiarzowi warstwowe kupażowanie ze sobą różnych roczników, wymieniając je w odpowiednich proporcjach i rytmie. Powstają wtedy trzy rodzaje Jerezu: Palma, Cortado i Raya, przy czym ten pierwszy, ze względu na swoją najbogatszą organoleptykę, stanowi punkt wyjścia do dalszej obróbki, w następstwie której dojrzewają Jerezy najsławniejsze: Fino i Amontilado. Najbardziej aromatyczne z tych win, określane oloros, są wzmacniane nieraz do 20 procent alkoholu i przechowywane w beczkach wypełnionych do końca.
Nasz rodak, pan Makowiecki
by w rzędzie dolnym było ich pięć, środkowym cztery, a w górnym trzy. Nie jest to figura tylko stylistyczna, ma swój sens praktyczny, bowiem w trakcie dojrzewania ułatwia winiarzowi warstwowe kupażowanie ze sobą różnych roczników, wymieniając je w odpowiednich proporcjach i rytmie. Powstają wtedy trzy rodzaje Jerezu: Palma, Cortado i Raya, przy czym ten pierwszy, ze względu na swoją najbogatszą organoleptykę, stanowi punkt wyjścia do dalszej obróbki, w następstwie której dojrzewają Jerezy najsławniejsze: Fino i Amontilado. Najbardziej aromatyczne z tych win, określane oloros, są wzmacniane nieraz do 20 procent alkoholu i przechowywane w beczkach wypełnionych do końca.<br> Nasz rodak, pan Makowiecki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego