Schabowy z kapustą, mielony z kapustą, żeberka z kapustą, kiełbasa z kapustą, kapusta zasmażana, kapuśniak... Ciekawość cudzoziemskiej kuchni pozostawała we mnie niezaspokojona do czasu, gdy w Krakowie pojawili się ludzie, których nikt by nie podejrzewał o smykałkę do gastronomii.<br><br><tit>Elektryk z Hanoi</><br><br>Na początku lat siedemdziesiątych, wojująca z Ameryką, Demokratyczna Republika Wietnamu wysłała na studia do Wrocławia młodego Dinh Ngoc Thieua. Był jednym z wielu Wietnamczyków, kształconych na polskich uczelniach w ramach <q>"bratniej pomocy"</>. Najpierw trafił do Łodzi na kurs języka, potem do Politechniki Wrocławskiej.<br><q>- W akademiku nie wolno było gotować</> - wspomina niezłą polszczyzną, z silnym akcentem. <q>- Ale w soboty, niedziele