z cytryny<br>ZALEWA:<br>10 dag czerwonych winogron, 1 łyżeczka miodu, 4 łyżki octu balsamico (lub czerwonego octu winnego), 3 łyżki oleju słonecznikowego, sól, świeżo zmielony biały pieprz Przygotować zalewę: winogrona opłukać, przekroić, usunąć pestki, dodać miód, przyprawy, zmiksować na purée, przetrzeć przez sito i stopniowo, ubijając trzepaczką, połączyć z olejem.<br>Sałatę oczyścić z zewnętrznych liści, pozostałe liście opłukać i dokładnie osuszyć. Jabłko umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w słomkę i skropić sokiem z cytryny. Winogrona opłukać, przekroić i usunąć pestki. Orzechy grubo posiekać. Kiełki wypłukać pod strumieniem zimnej wody, osączyć i osuszyć. Liście sałaty