5 dag orzechów laskowych, 8 łyżek oleju arachidowego, 4 łyżki winiaku, sól, pieprz<br>Sery pokroić w kostkę. Sałaty opłukać, osączyć i porozrywać na niewielkie kawałki. Orzechy posiekać. Winogrona opłukać, osączyć, przekroić na pół i wyjąć pestki (rodzynki opłukać, namoczyć i osączyć).<br>Olej zmiksować z winiakiem, winogronami (lub rodzynkami) i orzechami. Sałaty wymieszać z serami, przełożyć do salaterki, polać sosem, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.<br><br><br><tit1>PAPRYKA FASZEROWANA BROKUŁAMI</tit1><br>2 czerwone papryki (40 dag)<br>FARSZ:<br>15 dag różyczek brokułów (mogą być mrożone), 2 jajka, 1/2 szklanki śmietany 36-procentowej, 3 łyżki startego parmezanu, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz<br>SOS:<br>4 pomidory