Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
10.5. Cukrownie
10.5.1. Informacje ogólne
Zapachowa uciążliwość cukrowni nie ogranicza się do okresu kampanii cukrowniczej (zwykle IV kwartał roku). Główną jej przyczyną poza kampanią jest beztlenowa fermentacja biomasy pozostającej po odzyskaniu cukru. Stopień uciążliwości zależy przede wszystkim od technicznych rozwiązań dotyczących gospodarki wodno-ściekowej oraz zagospodarowania wysłodków. Technologia wymaga zużywania bardzo dużych ilości wody.
Buraki cukrowe zawierają około 27% suchej masy, w tym około 20% cukru, 5% miąższu (pektyny, nierozpuszczalne białka, sole organiczne i inne), 1,5% celulozy i 0,5% popiołu. Ze składu fabrycznego buraki są spławiane silnym strumieniem wody do podnośnika lub pompy przenoszącej je do
10.5. Cukrownie&lt;/&gt;<br>&lt;tit&gt;10.5.1. Informacje ogólne&lt;/&gt;<br>Zapachowa uciążliwość cukrowni nie ogranicza się do okresu kampanii cukrowniczej (zwykle IV kwartał roku). Główną jej przyczyną poza kampanią jest beztlenowa fermentacja biomasy pozostającej po odzyskaniu cukru. Stopień uciążliwości zależy przede wszystkim od technicznych rozwiązań dotyczących gospodarki wodno-ściekowej oraz zagospodarowania wysłodków. Technologia wymaga zużywania bardzo dużych ilości wody.<br>Buraki cukrowe zawierają około 27% suchej masy, w tym około 20% cukru, 5% miąższu (pektyny, nierozpuszczalne białka, sole organiczne i inne), 1,5% celulozy i 0,5% popiołu. Ze składu fabrycznego buraki są spławiane silnym strumieniem wody do podnośnika lub pompy przenoszącej je do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego