z dodatkiem soli, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Odcedzić i posiekać. <br>Kapustę ewentualnie odcisną, drobno pokroić i udusić, zalewając wywarem z grzybów. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na połowie oleju, dodać kapustę i grzyby. Wymieszać n ogniu, doprawić solą i mielonym pieprzem.<br>Farsz nałożyć n przygotowane ciasto i ulepić pierogi. Ugotować. Podawać podsmażone na reszcie oleju.<br>Ruskie<br><gap><br>1/2 kg ziemniaków (ugotowanych), 250 g białego sera, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz<br>Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na połowie oleju. Ziemniaki i ser zemleć. Wymieszać z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć na przygotowane ciasto i ulepić pierogi. Ugotować