Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
ani cukru, niekiedy natomiast możemy dodać szczyptę soli. Sól powoduje, że warzywa wydzielają sok, a owoce cukier. Janginizowane warzywa są soczyste bez dodatku wody, a owoce - słodkie bez dodatku cukru. Surowe owoce częściej jemy w dni upalne, janginizowane zaś wtedy, gdy organizm nasz wymaga "ciepłej" energii, czyli w dni zimowe. W porze zimowej również jemy surowe owoce, chociaż o wiele rzadziej niż latem.

Napoje

Napoje należą do pokarmu bardzo jin, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj napoju. Makrobiotyka zaleca do picia "na co dzień" napoje, w których przeważają tendencje jang: kawę z korzeni łopianu, kawę z korzeni mniszka, kawę zbożową
ani cukru, niekiedy natomiast możemy dodać szczyptę soli. Sól powoduje, że warzywa wydzielają sok, a owoce cukier. &lt;orig&gt;Janginizowane&lt;/&gt; warzywa są soczyste bez dodatku wody, a owoce - słodkie bez dodatku cukru. Surowe owoce częściej jemy w dni upalne, &lt;orig&gt;janginizowane&lt;/&gt; zaś wtedy, gdy organizm nasz wymaga "ciepłej" energii, czyli w dni zimowe. W porze zimowej również jemy surowe owoce, chociaż o wiele rzadziej niż latem.<br><br>&lt;tit&gt;Napoje&lt;/&gt;<br>&lt;gap&gt;<br>Napoje należą do pokarmu bardzo jin, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na rodzaj napoju. Makrobiotyka zaleca do picia "na co dzień" napoje, w których przeważają tendencje jang: kawę z korzeni łopianu, kawę z korzeni mniszka, kawę zbożową
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego