były sprawy odżywiania, badacze stwierdzili, że pewne składniki odżywcze wpływają na funkcje mózgu. I tak na przykład produkty mleczne, wątroba i jajka zwalczają bezsenność, wrażliwość na ból, a nawet pomagają w wypadkach osłabienia pamięci. Każdy posiłek wywołuje chemiczne zmiany w naszym mózgu, o czym należy pamiętać przy stosowaniu reżimów dietetycznych.<br><tit1>WITAMINOWA PAPRYKA</tit1> <br>W umiarkowanych ilościach papryka mielona podana doustnie zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz wzmaga ruchy jelit. Ostatnie badania węgierskich lekarzy wykazały dodatnie działanie papryki przy schorzeniach serca, obecność witaminy P chroni bowiem przed zwapnieniem naczyń krwionośnych. Cennym składnikiem owoców są witaminy C, B<hi rend="upper">1</>, B<hi rend="upper">2</>, E, K i P oraz składniki