Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
śmietany,
skórka z jednej cytryny,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
owoce ze słoika lub konfitury
Piana:
3-4 białka,
200 g cukru pudru,
cukier waniliowy
Posiekaj nożem miękkie masło z przesianą mąką pszenną i sodą oczyszczoną.
Żółtka utrzyj z cukrem i startą skórką cytryny na gładką masę, dodaj śmietanę. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając mąkę z masłem i sodą. Jeśli będzie zbyt gęste, możesz dodać 2-3 łyżki stołowe wody i dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem rozwałkuj ciasto dość cienko, nakłuj widelcem i okrągłą foremką lub używając szklanki, wytnij krążki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury
śmietany,<br>skórka z jednej cytryny, <br>0,5 łyżeczki sody oczyszczonej<br>Nadzienie:<br>owoce ze słoika lub konfitury<br>Piana:<br>3-4 białka,<br>200 g cukru pudru,<br>cukier waniliowy<br>Posiekaj nożem miękkie masło z przesianą mąką pszenną i sodą oczyszczoną.<br>Żółtka utrzyj z cukrem i startą skórką cytryny na gładką masę, dodaj śmietanę. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając mąkę z masłem i sodą. Jeśli będzie zbyt gęste, możesz dodać 2-3 łyżki stołowe wody i dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem rozwałkuj ciasto dość cienko, nakłuj widelcem i okrągłą foremką lub używając szklanki, wytnij krążki.<br>Rozgrzej piekarnik do temperatury
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego