Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
półmisku.
Kiełki, jabłko, winogrona i orzechy wymieszać z zalewą i ułożyć w sałacie.

CHAŁWA MARCHEWKOWA
4 marchewki (50 dag), 1,5 l mleka, 1 cytryna, 20 dag brązowego cukru, duża szczypta szafranu, 5 dag migdałów; do przybrania: 1 owoc kiwi
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Zagotować z mlekiem i pozostawić w odkrytym garnku na małym ogniu 30 min, aż marchew zmięknie. Szafran zalać 2 łyżkami gorącej wody. Cytrynę wyszorować, osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Szafran, skórkę i cukier dodać do ugotowanej marchwi. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści. Masę marchwiową gotować na małym ogniu
półmisku.<br>Kiełki, jabłko, winogrona i orzechy wymieszać z zalewą i ułożyć w sałacie.<br><br>&lt;tit1&gt;CHAŁWA MARCHEWKOWA&lt;/tit1&gt;<br>4 marchewki (50 dag), 1,5 l mleka, 1 cytryna, 20 dag brązowego cukru, duża szczypta szafranu, 5 dag migdałów; do przybrania: 1 owoc kiwi<br>Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Zagotować z mlekiem i pozostawić w odkrytym garnku na małym ogniu 30 min, aż marchew zmięknie. Szafran zalać 2 łyżkami gorącej wody. Cytrynę wyszorować, osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Szafran, skórkę i cukier dodać do ugotowanej marchwi. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści. Masę marchwiową gotować na małym ogniu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego