żywność", wyd. Bellona, Warszawa 2000.<br><br><tit>Źródła białka</><br><br>Mięso: indyk, kurczak, wołowina, baranina.<br>Ryby: makrela, łosoś, tuńczyk, pstrąg.<br>Nabiał: sery, jaja, mleko, jogurt.<br>Białko roślinne: soja, tofu.<br>Pokarmy neutralne:<br><br>Warzywa: marchew, kalafior, por, groch, szpinak, brokuły, brukselka, cukinia, pomidor, ogórki, sałata, papryka, rzodkiewka.<br>Orzechy i ziarna.<br>Tłuszcze: śmietana, masło, oleje roślinne.<br>Źródła skrobi:<br><br>Produkty bogate w węglowodany: chleb, ryż, makaron, kasze, ziemniaki.<br>Produkty mączne: wyroby cukiernicze.<br>Suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki.<br>Owoce: banany, mango.<br>Substancje słodzące: cukier, miód.<br><br><tit>Dieta aktywnych!</><br><br>Kiedy uprawiasz sport, zmniejsza się ilość tkanki tłuszczowej, natomiast rozbudowuje się tkanka mięśniowa. Im więcej masz mięśni, tym szybszy jest twój metabolizm