Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
nawożenie obornikiem i uprawę nawozów zielonych,
4. osiągnięcie w konsekwencji maksymalnego dochodu bezpośredniego z powierzchni przeznaczonej pod uprawę roślin towarowych.
Strukturę zasiewów w skali kraju w wybranych latach obrazuje tabela 5.1.

Z tabeli wynika, że w okresie 40 lat w strukturze zasiewów w skali kraju dokonały się poważne zmiany. Zwiększył się udział pszenicy z 6,7 w 1960 r. do 16,0 w 1990 r. Zmniejszył się w sposób zasadniczy w strukturze zasiewów udział żyta i owsa, wzrósł udział jęczmienia. Są to tendencje bardzo korzystne dla gospodarki żywnościowej kraju. W związku z upowszechnianiem się tuczu trzody chlewnej mieszankami pasz treściwych, zmniejsza
nawożenie obornikiem i uprawę nawozów zielonych,<br>4. osiągnięcie w konsekwencji maksymalnego dochodu bezpośredniego z powierzchni przeznaczonej pod uprawę roślin towarowych.<br>Strukturę zasiewów w skali kraju w wybranych latach obrazuje tabela 5.1. &lt;gap&gt;<br>&lt;page nr=101&gt;<br>Z tabeli wynika, że w okresie 40 lat w strukturze zasiewów w skali kraju dokonały się poważne zmiany. Zwiększył się udział pszenicy z 6,7 w 1960 r. do 16,0 w 1990 r. Zmniejszył się w sposób zasadniczy w strukturze zasiewów udział żyta i owsa, wzrósł udział jęczmienia. Są to tendencje bardzo korzystne dla gospodarki żywnościowej kraju. W związku z upowszechnianiem się tuczu trzody chlewnej mieszankami pasz treściwych, zmniejsza
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego