Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
E i C zaliczamy do głównych przeciwutleniaczy.
Likopen jako substancja o właściwościach antyoksydacyjnych chroni nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka zachorowań na choroby serca oraz nowotwory. Aż 85% likopenu w twojej diecie pochodzi z pomidorów. Znajdziesz go także w czerwonych grejpfrutach i arbuzach (to on nadaje im czerwony kolor). Mimo że jego najlepszym źródłem są świeże pomidory, organizm łatwiej absorbuje likopen zawarty w przetworach, takich jak: ketchup, soki czy sosy pomidorowe, ponieważ pod wpływem temperatury ulega on przetworzeniu do postaci chemicznej o wiele łatwiej przyswajalnej.

Czy to może być prawda?

Niebezpieczne komórki?

Czy
E i C zaliczamy do głównych przeciwutleniaczy.<br>Likopen jako substancja o właściwościach antyoksydacyjnych chroni nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka zachorowań na choroby serca oraz nowotwory. Aż 85% likopenu w twojej diecie pochodzi z pomidorów. Znajdziesz go także w czerwonych grejpfrutach i arbuzach (to on nadaje im czerwony kolor). Mimo że jego najlepszym źródłem są świeże pomidory, organizm łatwiej absorbuje likopen zawarty w przetworach, takich jak: ketchup, soki czy sosy pomidorowe, ponieważ pod wpływem temperatury ulega on przetworzeniu do postaci chemicznej o wiele łatwiej przyswajalnej.<br><br>&lt;tit&gt;Czy to może być prawda?&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Niebezpieczne komórki?&lt;/&gt;<br><br>Czy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego