Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 11
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
24 zł. Z zakąsek, widząc ceny - rezygnuję.
Duży wybór zup - od barszczu z krokietem i uszkami, poprzez kołduny w rosole, żurek na serwatce (6 zł), kociołek góralski - 7 zł za porcję. Decyduję się na swojską kwaśnicę (6 zł), pamiętając jeszcze jej niebiański smak w harmonii z wędzonym żeberkiem baranim u babci Bułeckuli na Lipkach.
Po jakimś czasie kelner postawił en face niemałych rozmiarów miseczkę z parującą królową góralskich zup, dla niemieckojęzycznych turystów zwaną w karcie Sauer-kraut Suppe nach goralischen Art. W delikatnie przezroczystym płynie pływała grzecznie, jak tradycja każe, kiszona kapusta, między którą radowało oko całe mnóstwo soczystej wieprzowiny, a
24 zł. Z zakąsek, widząc ceny - rezygnuję.<br>Duży wybór zup - od barszczu z krokietem i uszkami, poprzez kołduny w rosole, żurek na serwatce (6 zł), kociołek góralski - 7 zł za porcję. Decyduję się na swojską kwaśnicę (6 zł), pamiętając jeszcze jej niebiański smak w harmonii z wędzonym żeberkiem baranim u babci Bułeckuli na Lipkach.<br>Po jakimś czasie kelner postawił &lt;foreign&gt;en face&lt;/&gt; niemałych rozmiarów miseczkę z parującą królową góralskich zup, dla niemieckojęzycznych turystów zwaną w karcie Sauer-kraut Suppe nach goralischen Art. W delikatnie przezroczystym płynie pływała grzecznie, jak tradycja każe, kiszona kapusta, między którą radowało oko całe mnóstwo soczystej wieprzowiny, a
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego