Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 11
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
kolana cenie 24 zł. Z zakąsek, widząc ceny - rezygnuję.
Duży wybór zup - od barszczu z krokietem i uszkami, poprzez kołduny w rosole, żurek na serwatce (6 zł), kociołek góralski - 7 zł za porcję. Decyduję się na swojską kwaśnicę (6 zł), pamiętając jeszcze jej niebiański smak w harmonii z wędzonym żeberkiem baranim u babci Bułeckuli na Lipkach.
Po jakimś czasie kelner postawił en face niemałych rozmiarów miseczkę z parującą królową góralskich zup, dla niemieckojęzycznych turystów zwaną w karcie Sauer-kraut Suppe nach goralischen Art. W delikatnie przezroczystym płynie pływała grzecznie, jak tradycja każe, kiszona kapusta, między którą radowało oko całe mnóstwo soczystej
kolana cenie 24 zł. Z zakąsek, widząc ceny - rezygnuję.<br>Duży wybór zup - od barszczu z krokietem i uszkami, poprzez kołduny w rosole, żurek na serwatce (6 zł), kociołek góralski - 7 zł za porcję. Decyduję się na swojską kwaśnicę (6 zł), pamiętając jeszcze jej niebiański smak w harmonii z wędzonym żeberkiem baranim u babci Bułeckuli na Lipkach.<br>Po jakimś czasie kelner postawił &lt;foreign&gt;en face&lt;/&gt; niemałych rozmiarów miseczkę z parującą królową góralskich zup, dla niemieckojęzycznych turystów zwaną w karcie Sauer-kraut Suppe nach goralischen Art. W delikatnie przezroczystym płynie pływała grzecznie, jak tradycja każe, kiszona kapusta, między którą radowało oko całe mnóstwo soczystej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego