Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 01.10 (8)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
Gospodarki Mieszkaniowej nr 3 w Koszalinie.
AGNIESZKA KOZERA

Ile jest szynki w szynce?
Tylko około 30 proc. Reszta to woda, tłuszcz i sól
Szynka powinna mieć odpowiednią barwę, zapach i smak. Niestety, w tańszych jej gatunkach jest coraz więcej sztucznych dodatków. I... coraz mniej mięsa.
Wysokogatunkowa szynka powinna mieć ciemnoróżową barwę. Ale nawet mięso świń z jednego stada może różnić się kolorem, a że z jasnej szynki nie uznano by za klasową, takie mięso jest na wstępie odrzucane. Barwę często wyrównuje się azotanem o nazwie nitryt i utrwala witaminą C.
Dobra szynka musi być wędzona przez ok. 2 godziny w temperaturze
Gospodarki Mieszkaniowej nr 3 w Koszalinie.<br>&lt;au&gt;AGNIESZKA KOZERA&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art" sub="home"&gt;&lt;tit&gt;Ile jest szynki w szynce?&lt;/&gt;<br>&lt;intro&gt;Tylko około 30 proc. Reszta to woda, tłuszcz i sól&lt;/&gt;<br>Szynka powinna mieć odpowiednią barwę, zapach i smak. Niestety, w tańszych jej gatunkach jest coraz więcej sztucznych dodatków. I... coraz mniej mięsa.<br>Wysokogatunkowa szynka powinna mieć ciemnoróżową barwę. Ale nawet mięso świń z jednego stada może różnić się kolorem, a że z jasnej szynki nie uznano by za klasową, takie mięso jest na wstępie odrzucane. Barwę często wyrównuje się azotanem o nazwie nitryt i utrwala witaminą C.<br>Dobra szynka musi być wędzona przez ok. 2 godziny w temperaturze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego