niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak każdy produkt roślinny, kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. Przyswajalność żelaza zawartego w kuskusie można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C.<br>Kuskus z gotowaną fasolą albo innymi roślinami strączkowymi (soja, groch, soczewica), które jak wiadomo, zawierają dużo białka, może zastąpić danie mięsne. Kasza kuskus znajduje również zastosowanie w diecie łatwo strawnej, gdyż ma mniej błonnika niż inne produkty zbożowe (np. ciemne pieczywo, kasza gryczana i jęczmienna).<br><au>Beata Szczypka-Elyachouti</au>,<br><au>Magdalena Walisiak</au><br>Konsultacja: Grażyna Cacak-Pietrzak z SGGW w Warszawie</div><br><br><div><tit>specjały</tit><br><tit>PRZEPISY Z KUSKUSEM</tit><br><tit1>PO BERBERYJSKU</tit1><br>65 dag kuskusu