Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
wywodzono od pszczół (apes) i ich miodu; istotnie, były bardzo słodkie i pachniały jak Muskat. Wytwarzano win coraz więcej i coraz rozmaitszych w rodzaju i gatunku: Eugeniae, Nomentanae, Labrusca, a Pliniusz Starszy w swojej Historii naturalnej wymienia jeszcze Praefutianum, znane zwłaszcza na północy kraju
Oczywiście, najwięcej wina spożywano w domach bogatych Rzymian, podczas uczt cesarskich i świąt publicznych, kiedy czczono takie bóstwa, jak Librus i Licus. Towarzyszył temu rozkwit garncarstwa i ceramiki zdobionej, od amfor po etruskie miseczki i rzymskie dzbanki.
Najgłośniej o winach zrobiło się w bachusowy czas. W okrytych tragiczną sławą Pompejach odprawiano misteria dionizyjskie aż po wybuch Wezuwiusza
wywodzono od pszczół (apes) i ich miodu; istotnie, były bardzo słodkie i pachniały jak Muskat. Wytwarzano win coraz więcej i coraz rozmaitszych w rodzaju i gatunku: Eugeniae, Nomentanae, Labrusca, a Pliniusz Starszy w swojej Historii naturalnej wymienia jeszcze Praefutianum, znane zwłaszcza na północy kraju<br>Oczywiście, najwięcej wina spożywano w domach bogatych Rzymian, podczas uczt cesarskich i świąt publicznych, kiedy czczono takie bóstwa, jak Librus i Licus. Towarzyszył temu rozkwit garncarstwa i ceramiki zdobionej, od amfor po etruskie miseczki i rzymskie dzbanki.<br>Najgłośniej o winach zrobiło się w bachusowy czas. W okrytych tragiczną sławą Pompejach odprawiano misteria dionizyjskie aż po wybuch Wezuwiusza
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego