ciasto zacznie odstawać od boków garnka. Zdjąć z ognia, wbijać jajka i żółtka, ucierając, a następnie --nie przerywają ucierania - dodać puree kartoflane. Osolić. Z ciasta formować kule i smażyć je na rozgrzanym oleju.<br>Gęś pokroić na kawałki. Polać sosem. Podawać z kartoflanymi kulami i sałatka z czerwonej kapusty, winogron i borówek.<br>Pieczeń wieprzowa z morelami<br><gap><br>kilogram mięsa wieprzowego od szynki, 300 g suszonych moreli, 2 łyżki oleju, sól, szczypta mielonego kminku, łyżeczka pokruszonego rozmarynu<br>Mięso umyć, osuszyć, wykroić nadmiar tłuszczu, lekko zbić, formując płat. Posolić z obydwu stron, oprószyć kminkiem i rozmarynem.<br>Morele namoczyć w letniej wodzie na 30 minut. Osączyć