Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Focus.Poznać i zrozumieć świat
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
miłości i szacunku dla niej. Indżera, narodowa potrawa Etiopczyków, przygotowywana jest ze sfermentowanego tefu i podawana do każdej potrawy. Tego wieczoru to był mój pierwszy raz. Podczas dotychczasowych podróży nie miałam problemów z próbowaniem miejscowych specjałów. Tym razem było inaczej. Indżera nie zachęca do degustacji już samym wyglądem - jest szaro-bura o konsystencji gąbki. Ma kwaśny smak, a jej nieprzyjemny zapach długo utrzymuje się na dłoniach. Placki indżery je się bowiem rękami. Kęs za kęsem, starając się nabierać jak najwięcej mięsa i sosu i suto zakrapiając tajem, lekkim alkoholem robionym z miodu, dobrnęłam do końca. Wszyscy, i gospodarze i ja, byli
miłości i szacunku dla niej. <orig>Indżera</>, narodowa potrawa Etiopczyków, przygotowywana jest ze sfermentowanego tefu i podawana do każdej potrawy. Tego wieczoru to był mój pierwszy raz. Podczas dotychczasowych podróży nie miałam problemów z próbowaniem miejscowych specjałów. Tym razem było inaczej. <orig>Indżera</> nie zachęca do degustacji już samym wyglądem - jest szaro-bura o konsystencji gąbki. Ma kwaśny smak, a jej nieprzyjemny zapach długo utrzymuje się na dłoniach. Placki <orig>indżery</> je się bowiem rękami. Kęs za kęsem, starając się nabierać jak najwięcej mięsa i sosu i suto zakrapiając <orig>tajem</>, lekkim alkoholem robionym z miodu, dobrnęłam do końca. Wszyscy, i gospodarze i ja, byli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego