laurowy, pól szklanki mleka, łyżka mąki, 2 łyżki posiekanego koperku, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprz, sól, szczypta cukru.<br>Przygotowanie:<br>* Buraki umyć i gotować w łupinach około godziny, aż będą miękkie. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce. Dodać obrane ze skórki i również starte na tarce jabłka.<br>* Starte jabłka oraz buraki zalać litrem wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz i gotować około 10 minut.<br>* Mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do zupy i mieszając, zagotować. Zupę doprawić zmiażdżonymi ząbkami czosnku, szczyptą cukru oraz octem.<br>* Podawać posypaną posiekanym koperkiem. Można ją jeść z razowym chlebem.<br>***<br>Składniki: 25 dag twarogu, 60