Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
trzy dni marynuje je w alkoholu z dodatkiem warzyw - liści selera, drobno startej marchewki i czosnku, które stosuje w różnych proporcjach - a potem piecze na ruszcie. Wódkę rozcieńcza wodą, ale piwa i wina nie, bo i tak po trzech dniach po alkoholu zostaje tylko smak. Lubi ciężkie wina czerwone, zwłaszcza burgundy, które akurat nadają się na zalewy. Czasami piecze kaczkę na ruszcie i robi różne dodatki do mięs - młodą kapustę na słodko, buraczki z sokiem z cytryny...
- Ja w przeciwieństwie do Piotra koneserem nie jestem, ale odróżniam rzeczy dobre od niedobrych - wyznaje Jacek Żakowski. - Tyle że golonka i gicze, którymi zajada
trzy dni marynuje je w alkoholu z dodatkiem warzyw - liści selera, drobno startej marchewki i czosnku, które stosuje w różnych proporcjach - a potem piecze na ruszcie. Wódkę rozcieńcza wodą, ale piwa i wina nie, bo i tak po trzech dniach po alkoholu zostaje tylko smak. Lubi ciężkie wina czerwone, zwłaszcza burgundy, które akurat nadają się na zalewy. Czasami piecze kaczkę na ruszcie i robi różne dodatki do mięs - młodą kapustę na słodko, buraczki z sokiem z cytryny...<br>- Ja w przeciwieństwie do Piotra koneserem nie jestem, ale odróżniam rzeczy dobre od niedobrych - wyznaje Jacek Żakowski. - Tyle że golonka i gicze, którymi zajada
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego