Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
pod względem jakościowym, podczas gdy drób lub inna drobna zwierzyna są w stanie dostarczyć nam pokarmu bardziej równowartościowego.


Makrobiotyka bardziej zaleca mięso ryb, jako mniej skażone, niż mięso zwierząt. Lepsze są ryby słodkowodne oraz ryby mniejsze. W wypadku małych ryb (np. szprot) makrobiotyka zaleca zjadanie ich w całości (zasada "produktów całościowych).
Ponieważ produkty mięsne są bardziej skrajnie jang, zaleca się równoważyć je przyprawami skrajnie jin. Dlatego mięso powinniśmy przyrządzać z dodatkiem wina lub imbiru; podobnie do ryb należy dodawać imbir.
Do produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego należą również jaja. Makrobiotyka uznaje, że pod względem odżywczym są one bardziej wartościowe niż mięso, pod
pod względem jakościowym, podczas gdy drób lub inna drobna zwierzyna są w stanie dostarczyć nam pokarmu bardziej równowartościowego.<br><br>&lt;gap&gt;<br>Makrobiotyka bardziej zaleca mięso ryb, jako mniej skażone, niż mięso zwierząt. Lepsze są ryby słodkowodne oraz ryby mniejsze. W wypadku małych ryb (np. szprot) makrobiotyka zaleca zjadanie ich w całości (zasada "produktów całościowych).<br>Ponieważ produkty mięsne są bardziej skrajnie jang, zaleca się równoważyć je przyprawami skrajnie jin. Dlatego mięso powinniśmy przyrządzać z dodatkiem wina lub imbiru; podobnie do ryb należy dodawać imbir.<br>Do produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego należą również jaja. Makrobiotyka uznaje, że pod względem odżywczym są one bardziej wartościowe niż mięso, pod
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego