Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
do kokilek i posypać serem. Resztę masła stopić i skropić nim potrawę. Zapiekać około 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawać z bagietką.
(4 porcje) T.M

Przegrzebki zapiekane
12 dużych małży (np. przegrzebków) w muszlach, 1 1/4 szklanki wytrawnego białego wina, 3 łyżki masła, 1 cebula (7 dag), 1 gałązka świeżego tymianku
NADZIENIE:
10 dag masła, 5 korków helskich, 1 łyżeczka bułki tartej, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, sól
Muszle starannie oczyścić według podanego sposobu, zalać winem, dodać 2 łyżki masła i tymianek. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, włożyć do rondla z małżami
do kokilek i posypać serem. Resztę masła stopić i skropić nim potrawę. Zapiekać około 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.<br>Podawać z bagietką.<br>(4 porcje) &lt;au&gt;T.M&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Przegrzebki zapiekane&lt;/tit1&gt;<br>12 dużych małży (np. przegrzebków) w muszlach, 1 1/4 szklanki wytrawnego białego wina, 3 łyżki masła, 1 cebula (7 dag), 1 gałązka świeżego tymianku<br>NADZIENIE:<br>10 dag masła, 5 korków helskich, 1 łyżeczka bułki tartej, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, sól<br>Muszle starannie oczyścić według podanego sposobu, zalać winem, dodać 2 łyżki masła i tymianek. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, włożyć do rondla z małżami
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego