albo cztery kaczany młodej kukurydzy, średni seler, strąk czerwonej i strąk zielonej papryki, jedna średnia cebula, 2 łyżki oliwy lub oleju, sok z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru</>.<br> Kukurydzę odsączyć z zalewy (lub ugotować i obrać). Seler umyć , obrać, pokrajać w nieduże słupki, lekko skropić cytryną, paprykę pokrajać w pasemka, cebulkę drobno posiekać Połączyć oliwę z sokiem z cytryny, posłodzić do smaku. Jarzyny przełożyć do salaterki, oprószyć solą i pieprzem, dobrze wymieszać i przyprawić oliwą z cytryną.<br><tit>"SŁODKA IRMA"</><br><hi rend="italic">40 dag czerwonej papryki, 5 dag rodzynków, 5 dag orzechów włoskich bez łupin, 15 dag fig, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny