Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
winnicach trwa jeszcze zbiór winogron późno dojrzewających lub umyślnie - na potrzeby win specjalnych - przesuszanych, a nawet podmrażanych. I o tym jeszcze, że charakterystyczny smak owocowo-drożdżowy młodziutkich win, ich lekkość i pogoda (czasem ledwie zauważalny perlaż) biorą się z nie dokończonej fermentacji lub wcześniejszego przerwania tego procesu, którego naturalne zakończenie cechuje wina dojrzałe, które się sprawdza i świętuje tysiącem degustacji, nieraz bardzo uroczystych, choć i handlowych, wiosną następnego roku. Ale zawsze ten sympatyczny szał świąteczny poprzedzony jest czasem ciężkiej pracy, czyli, jak się go określa w naszym winiarskim świecie, winifikacją.
Winifikacja to przede wszystkim cud natury. To prawda, że dokonują jej
winnicach trwa jeszcze zbiór winogron późno dojrzewających lub umyślnie - na potrzeby win specjalnych - przesuszanych, a nawet podmrażanych. I o tym jeszcze, że charakterystyczny smak owocowo-drożdżowy młodziutkich win, ich lekkość i pogoda (czasem ledwie zauważalny perlaż) biorą się z nie dokończonej fermentacji lub wcześniejszego przerwania tego procesu, którego naturalne zakończenie cechuje wina dojrzałe, które się sprawdza i świętuje tysiącem degustacji, nieraz bardzo uroczystych, choć i handlowych, wiosną następnego roku. Ale zawsze ten sympatyczny szał świąteczny poprzedzony jest czasem ciężkiej pracy, czyli, jak się go określa w naszym winiarskim świecie, winifikacją.<br>Winifikacja to przede wszystkim cud natury. To prawda, że dokonują jej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego