Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
zajmujących się perfumerią i aromatami żywnościowymi. Stosowana tu od dawna chromatografia gazowa, połączona z nowoczesnymi technikami identyfikacji eluatów, pozwala szybko określić jakościowy i ilościowy skład aromatów.
W tabeli 5.1 przedstawiono przykładowo wyniki analizy zawartości monoterpenów w stosowanych w perfumerii naturalnych olejkach, otrzymanych z szyszek jałowca. Skalę problemów występujących w chemii spożywczej zilustrowano poniżej kilkoma przykładami (według ). Charakterystyczny chromatogram esencji kawy przedstawiono na rysunku 5.1. Wybrane wyniki identyfikacji związków chemicznych odpowiedzialnych za zapach gotowanej wołowiny zawiera tabela 5.2. Opis chromatogramu esencji buraczanej, zamieszczonego na rysunku 5.2, zawiera określenia rodzaju zapachu kolejnych eluatów opuszczających kolumnę.
Duża liczba równocześnie występujących
zajmujących się perfumerią i aromatami żywnościowymi. Stosowana tu od dawna chromatografia gazowa, połączona z nowoczesnymi technikami identyfikacji eluatów, pozwala szybko określić jakościowy i ilościowy skład aromatów.<br>W tabeli 5.1 przedstawiono przykładowo wyniki analizy zawartości monoterpenów w stosowanych w perfumerii naturalnych olejkach, otrzymanych z szyszek jałowca. Skalę problemów występujących w chemii spożywczej zilustrowano poniżej kilkoma przykładami (według ). Charakterystyczny chromatogram esencji kawy przedstawiono na rysunku 5.1. Wybrane wyniki identyfikacji związków chemicznych odpowiedzialnych za zapach gotowanej wołowiny zawiera tabela 5.2. Opis chromatogramu esencji buraczanej, zamieszczonego na rysunku 5.2, zawiera określenia rodzaju zapachu kolejnych eluatów opuszczających kolumnę.<br>Duża liczba równocześnie występujących
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego