Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dzień Dobry
Nr: 30.03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
jednocześnie.
Magda Ratkowska


Kranówa

Woda w kranach nie tylko nadaje się do picia, ale odpowiada nawet normom światowej Organizacji Zdrowia. Jej zapach i smak bierze się z tego, że musi być dezynfekowana chlorem gazowym lub dwutlenkiem chloru. W wodzie z kranu, według normy, może być 0,2-0,5 mg chloru na litr. Dezynfekcja niszczy wszelkie bakterie i wirusy, zabezpiecza także przed ich powstaniem w rurach. Lepiej stosować dwutlenek chloru, bo trzeba go o dwie trzecie mniej niż chloru gazowego, a w wodzie nie tworzą się chloraminy, które nadają kranówce charakterystyczny zapach. Nie powstają także szkodliwe dla zdrowia trójhalometany. Najnowocześniejszym sposobem
jednocześnie. <br>&lt;au&gt;Magda Ratkowska &lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art"&gt;<br>&lt;tit&gt;&lt;orig&gt;Kranówa &lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>Woda w kranach nie tylko nadaje się do picia, ale odpowiada nawet normom światowej Organizacji Zdrowia. Jej zapach i smak bierze się z tego, że musi być dezynfekowana chlorem gazowym lub dwutlenkiem chloru. W wodzie z kranu, według normy, może być 0,2-0,5 mg chloru na litr. Dezynfekcja niszczy wszelkie bakterie i wirusy, zabezpiecza także przed ich powstaniem w rurach. Lepiej stosować dwutlenek chloru, bo trzeba go o dwie trzecie mniej niż chloru gazowego, a w wodzie nie tworzą się chloraminy, które nadają &lt;orig&gt;kranówce&lt;/&gt; charakterystyczny zapach. Nie powstają także szkodliwe dla zdrowia trójhalometany. Najnowocześniejszym sposobem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego