Czosnek oprócz białka (5,6%), zawiera węglowodany oraz rozmaite składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo, magnez), ale przede wszystkim jest bogatym źródłem selenu. Zawiera również duże ilości witamin z grupy B i witaminę C. Ponadto ma działanie bakteriobójcze dzięki zawartości fitoncydów;<br>- do potraw powinniśmy dodawać (do sałat, sosów) zasobne w witaminę: chrzan, koperek, natkę pietruszki i rzeżuchę oraz bogate w witaminę E liście pokrzywy, marchewki, mniszka i nasturcji;<br>- nasiona słonecznika i dyni zawierają cenne aminokwasy, tłuszcze oraz składniki mineralne i witaminy. Doceniajmy je pod względem odżywczym i wzbogacajmy nimi nasze potrawy.<br><br><tit>Ekstrakty</><br>Do produktów żywnościowych należą również ekstrakty produktów roślinno-warzywnych.<br><gap><br>Chociaż