Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
Czosnek oprócz białka (5,6%), zawiera węglowodany oraz rozmaite składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo, magnez), ale przede wszystkim jest bogatym źródłem selenu. Zawiera również duże ilości witamin z grupy B i witaminę C. Ponadto ma działanie bakteriobójcze dzięki zawartości fitoncydów;
- do potraw powinniśmy dodawać (do sałat, sosów) zasobne w witaminę: chrzan, koperek, natkę pietruszki i rzeżuchę oraz bogate w witaminę E liście pokrzywy, marchewki, mniszka i nasturcji;
- nasiona słonecznika i dyni zawierają cenne aminokwasy, tłuszcze oraz składniki mineralne i witaminy. Doceniajmy je pod względem odżywczym i wzbogacajmy nimi nasze potrawy.

Ekstrakty
Do produktów żywnościowych należą również ekstrakty produktów roślinno-warzywnych.

Chociaż
Czosnek oprócz białka (5,6%), zawiera węglowodany oraz rozmaite składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo, magnez), ale przede wszystkim jest bogatym źródłem selenu. Zawiera również duże ilości witamin z grupy B i witaminę C. Ponadto ma działanie bakteriobójcze dzięki zawartości fitoncydów;<br>- do potraw powinniśmy dodawać (do sałat, sosów) zasobne w witaminę: chrzan, koperek, natkę pietruszki i rzeżuchę oraz bogate w witaminę E liście pokrzywy, marchewki, mniszka i nasturcji;<br>- nasiona słonecznika i dyni zawierają cenne aminokwasy, tłuszcze oraz składniki mineralne i witaminy. Doceniajmy je pod względem odżywczym i wzbogacajmy nimi nasze potrawy.<br><br>&lt;tit&gt;Ekstrakty&lt;/&gt;<br>Do produktów żywnościowych należą również ekstrakty produktów roślinno-warzywnych.<br>&lt;gap&gt;<br>Chociaż
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego