Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 12
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
rzadko serwowane w naszych restauracjach. Gotowane ze szczyptą bazylii na wywarze z jarzyn, z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i ziela oraz serwowane na chrzanowym liściu to genialne warme Vorspeise, jak mawia mój austriacki przyjaciel Josef. On też twierdzi, że ósmym grzechem głównym człowieka jest podawanie do cielęcej giczki musztardy zamiast chrzanu.
Cóż, rozmarzyłem się nieco, a powrót do rzeczywistości jest prawie zawsze bolesny. Tym bardziej w "Barze Nosal". Najpierw poprosiłem o żurek na kiełbasie, który wpadł mi w oko w grupie innych zup: barszczu z jajkiem lub z krokietem, pomidorowej, grzybowej, krupniku i rosołu. Żur okazał się tak genialnie obojętny smakowo
rzadko serwowane w naszych restauracjach. Gotowane ze szczyptą bazylii na wywarze z jarzyn, z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i ziela oraz serwowane na chrzanowym liściu to genialne &lt;foreign&gt;warme Vorspeise&lt;/&gt;, jak mawia mój austriacki przyjaciel Josef. On też twierdzi, że ósmym grzechem głównym człowieka jest podawanie do cielęcej &lt;orig&gt;giczki&lt;/&gt; musztardy zamiast chrzanu.<br>Cóż, rozmarzyłem się nieco, a powrót do rzeczywistości jest prawie zawsze bolesny. Tym bardziej w "Barze Nosal". Najpierw poprosiłem o żurek na kiełbasie, który wpadł mi w oko w grupie innych zup: barszczu z jajkiem lub z krokietem, pomidorowej, grzybowej, krupniku i rosołu. Żur okazał się tak genialnie obojętny smakowo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego