Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ENCYKLOPEDIA MEDYCYNY naturalnej. Uźródła natury
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
przeciwszkorbutowych.
Syrop z cebuli:
Pociętą w plasterki cebulę układamy na talerzu i posypujemy cukrem. Macerujemy przez 24 godziny.


Chrzan / Cykoria

CHRZAN
(Armorcia lapathifoli)
Chrzan znany był już w starożytności. Jego część jadalna to mięsiste korzenie o ostrym smaku i silnym zapachu. Jada się je surowe, utarte, suszone i konserwowane. Liście chrzanu używane są jako przyprawy do solonych i konserwowanych warzyw, np. ogórków. W Polsce występuje dziko - ma zastosowanie w lecznictwie, oraz jako roślina ogrodów, która lepiej nadaje się do stosowania w kuchni. Jest bogatym źródłem witaminy C.
Tarty chrzan stanowi znakomitą przyprawę do mięs; można go zmieszać ze słodką śmietaną z
przeciwszkorbutowych.<br>Syrop z cebuli:<br>Pociętą w plasterki cebulę układamy na talerzu i posypujemy cukrem. Macerujemy przez 24 godziny.<br>&lt;gap&gt;<br><br>Chrzan / Cykoria<br><br>&lt;tit&gt;CHRZAN&lt;/&gt;<br>(Armorcia lapathifoli)<br>Chrzan znany był już w starożytności. Jego część jadalna to mięsiste korzenie o ostrym smaku i silnym zapachu. Jada się je surowe, utarte, suszone i konserwowane. Liście chrzanu używane są jako przyprawy do solonych i konserwowanych warzyw, np. ogórków. W Polsce występuje dziko - ma zastosowanie w lecznictwie, oraz jako roślina ogrodów, która lepiej nadaje się do stosowania w kuchni. Jest bogatym źródłem witaminy C.<br>Tarty chrzan stanowi znakomitą przyprawę do mięs; można go zmieszać ze słodką śmietaną z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego