Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 29
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
typowo góralskie poczucie humoru, bo "specjalność zakładu" to taka rzadka rzecz, która nigdzie indziej nie występuje - a przecież smażony oscypek dają prawie w każdym zakopiańskim lokalu. Sylabizujemy więc dalej: Dania z grilla: schab - 13 zł, szaszłyk z polędwicy - 15 zł, kiełbasa 5 zł, szaszłyk z baraniny á 14 zł, gicz cielęca 7 zł i golonka 6 zł.
Zafrapowała mnie propozycja pod nazwą bistek (chyba coś ze steka tylko w duecie?) - 18 zł, którą postanowiłem zaordynować w towarzystwie krupniku wiejskiego w cenie 6 zł i surówki z kapusty za jedyne 3 zł.
Niepomierne było moje zdziwienie, gdy kelnerka lojalnie uprzedziła mnie, że
typowo góralskie poczucie humoru, bo "specjalność zakładu" to taka rzadka rzecz, która nigdzie indziej nie występuje - a przecież smażony oscypek dają prawie w każdym zakopiańskim lokalu. Sylabizujemy więc dalej: Dania z grilla: schab - 13 zł, szaszłyk z polędwicy - 15 zł, kiełbasa 5 zł, szaszłyk z baraniny á 14 zł, gicz cielęca 7 zł i golonka 6 zł.<br>Zafrapowała mnie propozycja pod nazwą &lt;orig&gt;bistek&lt;/&gt; (chyba coś ze &lt;orig&gt;steka&lt;/&gt; tylko w duecie?) - 18 zł, którą postanowiłem zaordynować w towarzystwie krupniku wiejskiego w cenie 6 zł i surówki z kapusty za jedyne 3 zł.<br>Niepomierne było moje zdziwienie, gdy kelnerka lojalnie uprzedziła mnie, że
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego